Kleuren in de slaapkamer spelen een voorname rol van betekenis

| Meer

Slaapkamer kleuren

 
 
 
 
Het zal niet verbazen dat kleuren erg veel doen in de slaapkamer. Daarom moet daar dan ook veel aandacht aan worden besteed. Zo maakt u uw slaapverblijf tot een droompaleisje.
 

Verven of behangen?

Om uw slaapkamer een mooie kleur te geven kunt u deze verven of behangen.
 • Bij verven moet u er op letten dat u de juiste verfsoort kiest. Zorg er ook voor dat de verf op kamertemperatuur is in verband met de hechting. Werk in horizontale banden en maak een muur helemaal af. Moet u nog een keer verschilderen, laat dan de eerste laag goed drogen.

 • Bij behangen moet de muur uiterst glad zijn zonder gaten. Knip de juiste lengte van het papier af. Breng het plaksel er op. Maak gebruik van een schietlood om zo waterpas te beginnen.
  Wat ook erg mooi is om uw slaapkamer een extra dimensie te geven is wandbekleding.
  Een nieuwe trend hierin is fotobehang. Diverse soorten behang aanwezig en u tovert uw slaapruimte om in de sfeer die u voor ogen heeft. Muurstickers zijn ook een aanwinst. Ook een foto op canvas is een prima optie om de slaapkamer helemaal van u te maken.

 

Betekenis van de meest voorkomende slaapkamerkleuren

Kleuren slaapkamerSlaapkamerkleuren doen erg veel in de slaapkamer. Elke kleur vertelt over zichzelf.
 • Een paarse kleur geeft een chique uitstraling en is makkelijk te combineren.
 • Wit staat voor puur, schoon en rustgevend. Geeft een fris en schoon gevoel.
 • Zwart maakt zwaarmoedig en is dan ook niet aan te bevelen.
 • Voor het juiste geluksgevoel is oranje de ideale kleur. Is goed te combineren met andere kleuren.
 • Groen en blauw hebben een positieve invloed op uw nachtrust en staan voor natuur en de lucht.
 • Rood hoort bij een romantische slaapkamer. Daar moet u dan ook de rest bij aanpassen. Deze kleur hoort bij intimiteit, passie en hartstocht.

 

Psychologische kleuren

Rood staat voor warmte, passie en liefde. Groen betekent natuur en vrede. Blauw is status, macht en helderheid. Geel geeft energie, levenskracht en vreugde. Grijs wordt geassocieerd met grauw en vooral saai. Oranje staat voor levensvreugde. Wit betekent vooral licht, zuiverheid en netheid. Zwart heeft geen goede effecten. Het staat voor dood, duisternis, wraak en ondergang.
 

Rustgevende kleuren

Geel en groen zijn rustgevend. Dat geldt ook voor blauw en lichtpaars.
 
Kleurkeuze slaapkamer
 
 

Luxueuz en geheimzinnig

Paars en lila, parelmoer wit en olijfgroen zijn luxe kleuren. Zwart en donkergrijs zijn de geheimzinnigen.
 

Kleuren babykamer

Een babykamer moet een vrolijke uitstraling geven met heldere kleuren. Voor een meisje is vooral roze een veel voorkomende kleur. De gordijnen hebben lichte kleuren. Voor een jongetje is vooral oranje een goede kleur. Ook in deze kamer moeten de gordijnen een lichte kleur hebben.
 

Kleuren kinderkamer

Kleur slaapkamerVoor de meisjes is dat roze en voor de jongens oranje of blauw. Donkere kleuren zijn minder geschikt want daar wordt de kinderkamer kleiner van en minder vrolijk.
 

Enkele kleurbenamingen

Appelgroen, bloedrood, citroengeel, cobaltblauw, helderblauw, kastanjebruin, mosgroen, olijfgroen, steenrood en zeegroen. Pastelkleuren zijn de lichtste kleuren. Zij zorgen voor rust en evenwicht. 
 

Kleurkeuze

U wilt graag weten welke kleuren het beste voor u te combineren zijn. Dan kunt u doen met behulp van een kleurstalen. U ziet dan alle beschikbare kleuren in kleine voorbeelden. Door middel van schuiven krijgt u telkens een andere kleur te zien. Zo wordt het combineren makkelijk gemaakt.
 

Verfkeuze

U kunt kiezen uit diverse soorten. De eerste soort is veegvaste verf. Is goedkoop maar geeft wel af.
Een andere soort is synthetische muurverf. Werkt op basis van terpentine. Goed bestand tegen water. Nadeel is dat deze soort verf lang moet drogen. Latexverf geeft goede dekkracht. Nadeel is dat het niet afwasbaar is. Nog een soort is de acryllatexverf. Voordeel is dat het verkrijgbaar is in diverse glanswaarden. Nadeel is dat het minder goed ademend is. Tenslotte is er nog de vinyllatexverf. Voordeel hiervan is een goede dekkracht en is afwasbaar.
 
kleuren slaapkamer